fallback

Служебното правителство няма да извива ръцете на бизнеса, обеща Райков (видео)

Държавата няма да упражнява и натиск върху частните фирми да повишат заплатите, категоричен е премиерът.

22.03.2013 | 15:51

(Обновена в 16:25)

Служебното правителство няма да извива ръцете на българския бизнес, обясни министър-председателят Марин Райков в началните минути на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от управлението на служебния кабинет.

Той успокои всички собственици на фирми в страната, че когато е казал как бизнесът трябва да прояви солидарност към най-социално уязвимите в момента, не е имал предвид увеличаване на данъци. Държавата няма да упражнява и натиск върху частните фирми да повишат заплатите, обясни Райков. Целта е да се създаде благоприятна среда за бизнеса и същевременно да се помогне на всички хора.

Междувременно от Асоциацията на индустриалния капитал в страната се обявиха против всякакво орязване на инвестиции и държавно съфинансиране. Според председателя Васил Василев има префинансиране в сферата на сигурността, спрямо БВП, в сравнение с нивото на другите европейски страни.Наблюдава се обаче липса на средства за образование и социално подпомагане.

Една от предложените мерки, с които ще се подпомогне бизнесът и ще се отворят нови работни места е прозрачност на доставчиците на обществени услуги, които обикновено са монополни, добави Василев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък предложи пълна ревизия по министерствата, за да се направи преструктуриране на разходите, като уточни, че според експерти има резерви, равни на около 350 млн. лева.

Заседанието на НСТС е първото, след като служебният кабинет встъпи в длъжност. Председателят на съвета Деяна Костадинова поясни, че съветът ще разглежда само проблемите, които не изискват законови промени, защото не са в компетенцията на служебното правителство.

От следващата седмица ще се създаде и работна група, която ще започне да заседава от вторник. Всяка страна от НСТС ще излъчи представител. Според Костадинова възгледите на членовете от съвета не се различават концептуално и ще бъде постигнато споразумение на експертно ниво.

fallback
Още от България
fallback