fallback

Още 70 деца ще бъдат подпомогнати от фонда за лечение

Едва всеки пети възрастен получава финансиране за лечение извън България.

22.03.2013 | 11:46

Още 70 човека ще бъдат подпомогнати от център „Фонд за лечение на деца” с общо около 629 156 лева, съобщава здравното министерство. Общественият съвет към центъра е одобрил направленията, като 10 деца ще бъдат лекувани в чужбина за първи път. Други 14 ще бъдат подпомогнати за лечение и прегледи извън страната, на 40 – в България, а на още 5 ще бъде доплатено лечението.

Фондът финансира и едно дете, на което ще бъде направена костно-мозъчна трансплантация в чужбина. За подобна операция миналата година беше отказано финансиране на 5-годишната Габриела Йорданова от Русе, която почина от левкемия през октомври.

Комисията за защита от дискриминация вече отсъди, че фондът е дискриминирал детето. Със същата диагноза са били и други две деца, на които е отпусната помощ за лечение извън страната. Родителите на Габриела са събрали парите все пак с дарителска сметка и на детето е транспантиран костен мозък, но след това не е успяло да издържи. Близките йобясняват, че трагичният край e настъпил, защото операцията е закъсняла.

Адвокатът на семейството обяви, че ще съдят центъра за лечение на деца. Днес родителите на момичето живеят в Италия, където е била направена трансплантацията. Само майката работи, но въпреки това не искат да се връщат тук, заради отношението на държавата към тях.

От януари центърът е помогнал за лечението на 207 деца, като общият размер на средствата надхвърля 2 млн. лева. За миналата година с над 10 млн. лева е помогнал на 715 деца.

За 2012 в здравното министерство са постъпили 233 молби от възрастни за лечение в чужбина, но на едва 49 от тях е отпуснато финансиране. Мотивът е, че те могат да се лекуват и в България. И тук се правят трансплантации, но не се отчита фактът, че органи няма и хората са принудени да чакат с години, за да им се направи операция. За предходната година от Министерство на здравеопазването са отпуснали 1.5 млн. лева.

fallback
Още от България
fallback