ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете партиите да бъдат финансирани от фирми

Разминаване по въпроса субсидията да бъде лев за глас или да няма такава

19.06.2019 | 12:48 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете партиите да бъдат финансирани от фирми

Пореден обрат по темата за партийните субсидии. ГЕРБ ще подкрепи предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от фирми. Разбрали са се също офисите на партиите в страната да бъдат безплатни.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС са се срещнали преди днешното пленарно заседание. 

От ДПС настояват изобщо да няма държавна субсидия, но от ГЕРБ стоят твърдо зад предложението си за 1 лев, тъй като това са решили гласоподавателите на референдума през 2016 г. Двете партии обаче са се съгласили, че трябва да има отворено финансиране на политическите партии, тъй като формациите не биха могли да се издържат.

"Няма разлика от 1 лев и 0 лева субсидия на политическите партии. Партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си с 1 лев субсидия. Затова предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лева субсидии от държавата", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От своя страна председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че за да се въведе американския модел на отворено финансиране, трябва да се направят промени в закона, с които да могат и юридическите лица да правят дарения, но по напълно прозрачен начин.

"Един лев е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават каквито и да е дарения, както е в момента", посочи Стоянова.

Тя добави, че предлагат общините и държавата да предоставят офиси на партиите, които те да ползват безвъзмездно, за да поддържат структурите си.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лев, а за другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", обобщи Менда Стоянова.

От опозицията разкритикуваха договорките между ГЕРБ и ДПС, а от "Атака" останаха скептични.

Предлаганите промени ще бъдат гледани на парламентарна комися утре. Темата влиза за гласуване в пленарната зала в петък.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК