Синдикатите с нова порция идеи към енергийния министър

Асен Василев е предупреден, че миньорският бранш остава в стачна готовност.

22.03.2013 | 11:21
Синдикатите с нова порция идеи към енергийния министър

Поредна порция предложения към новия енергиен министър Асен Василев изпратиха синдикатите. След като стана ясно, че са поискали намаляване на таксата за пренос на ток, тази сутрин от КНСБ добавиха към списъка с идеи  да се промени делът на ВЕИ централите, които формират цената на битовия ток и поетапно да бъдат стабилизирани мощностите на въглищните топлоцентрали.

Министърът се ангажира, че ще има работа за миньорите, а всички проблеми по веригата от производство до доставка на ток ще бъдат обсъдени на среща, която ще се проведе следващия петък, разказа тази сутрин председателят на синдиката на миньорите Валентин Вълчев.

Обещанието обаче не е достатъчно, оставаме в стачна готовност. В случай че не се изпълнят исканията, миньорите са готови да защитят труда си, предупреди синдикалистът.

В началото на месеца над 2000 миньори, подкрепени от железничари, се събраха на протест в София срещу идея на предишния ресорен министър Делян Добрев занапред да не се използва за нуждите на бита по-скъпата енергия, произведена в няколко частни топлоцентрали.