БСП срещу демографската криза: Иска по-високи данъчни облекчения за родителите

Левицата предлага вместо 200, да се приспадат 600 лева за всяко непълнолетно дете

19.06.2019 | 10:50 Редактор: Василена Василева
БСП срещу демографската криза: Иска по-високи данъчни облекчения за родителите

БСП иска да бори демографската криза с по-високи данъчни облекчения за родителите на деца до 18 години. Левицата предлага с поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лица да се увеличи сумата, която се приспада от годишната данъчна основа от 200 на 600 лв. за всяко непълнолетно дете.

Социалистите настояват да отпадне сега действащото ограничение от преференциите да се ползват само семейства с 3 деца. Червените депутати настояват да се даде възможност на многодетни родители с по-високи доходи също да ползват данъчното облекчение, независимо от броя на рожбите им.

С промените родителите с едно дете ще имат право на преференции до 600 лв. на година, с две - до 1200 лв., а с три - до 1800 лв. и т.н., информира Dnes.bg.

От БСП предлагат да се измени и начинът на ползване на данъчното облекчение, което досега ставаше еднократно на годишна база. С промените преференцията ще може да се ползва на месечна база, което означава, че родител с едно дете ще внася с до 50 лв. по-малък данък, родител с две деца - до 100 лв. и т.н.

Данъчните облекчения обхващат както родители с доходи по трудови правоотношения, така и тези с приходи от наем, стопански дейности и други. В мотивите на БСП е посочено, че с поправките в закона се обръща моделът на стимулиране на раждаемостта - чрез социални помощи към стимулиране чрез данъчни преференции.

Това е вторият законопроект, който БСП внесе в Народното събрание за справяне с демографската криза. През Закона за семейни помощи за деца, социалистите предлагат увеличение на еднократната помощ при раждане и по-голям обхват на учениците, които получават пари в началото на учебната година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК