НСИ да поеме работата на „Информационно обслужване”? (видео)

Протоколите от гласуването и софтуерът за броене на вота трябва да са достъпни на интернет страницата на ЦИК, предлага Иван Костов.

21.03.2013 | 15:22
НСИ да поеме работата на „Информационно обслужване”? (видео)
НСИ да поеме работата на „Информационно обслужване”? (видео)

Според лидера на ДСБ Иван Костов работата на „Информационно обслужване” може да се извърши от Националния статистически институт (НСИ) на предстоящите избори. Предложението за премахване на държавната фирма от броенето на гласовете през май, "защото е компрометирана", беше направено след срещата му със служебния премиер Марин Райков, на която присъства и Мартин Димитров.

Двамата съпредседатели на Синята коалиция в 41-то Народно събрание предложиха на Райков пакет от мерки, които ще гарантират честността на изборите. Според Костов софтуерът за броене на бюлетините трябва да е достъпен на интернет страницата на ЦИК, за всеки, който иска да направи преброяване. Протоколите също трябва да са достъпни електронно, за да може участниците в комисиите да сверяват резултатите, допълва той.

Сред дискутираните проблеми е бил този с купуването на гласове. От областните дирекции на МВР трябва да обсъдят изборния процес с местните представители на всички партии.

През изминалите дни от БСП и ДПС поискаха оставка на шефа на държавната фирма „Информационно обслужване” Михаил Константинов, по повод обявените му политически пристрастия, заради което беше и порицан от служебния премиер.