Започват нови преговори за непогасения заем на БДЖ към KfW

Новият ресорен министър смята да прави промени в ръководството на железницата.

21.03.2013 | 15:00
Започват нови преговори за непогасения заем на БДЖ към KfW
Започват нови преговори за непогасения заем на БДЖ към KfW

От следващата седмица се подновяват преговорите между транспортното министерство и германската банка KfW за изтегления през 2005 заем за закупуването на нови влакове, съобщи днес на пресконференция новият ресорен министър Кристиян Кръстев. С отпуснатите над 143 млн.евро държавната железница се сдоби с нови мотриси Siemens.

Заради забавени погасителни вноски банката се закани да си вземе обратно подвижния парк. "Не мисля, че ще се стигне до там, с германците се договорихме преговорите да продължат след продажбата на БДЖ "Товарни превози", коментира през есента за Bulgaria On Air бившият министър Ивайло Московски. По всяка вероятност след оставката на кабинета и финансовата институция е решила да ускори преговорите и да не чака продажбата на товарното дружество.

Още преди да са започнали новите преговори, служебният транспортен министър предупреди да не се очаква "чудеса от храброст", тъй като не били "продавачи на надежда".

Сред задачите, които сме си поставили, е да ускорим започнатите вече проекти, за да може следващият кабинет да завари работеща администрация, каза Кръстев.

Служебният министър на транспорта разкри, че се готви да направи известни промени в ръководството на железницата. На този етап обаче той не е готов рокадите. "Докато нямам ясна визия за промените в ръководството, няма коментирам".

Албена Лазарова е новият заместник-министър на транспорта. От 2005  до момента тя е била парламентарен секретар на ведомството и е сменила трима министри. Не съм чул една лоша дума за нея, коментира Кристиян Кръстев.

Досегашният заместник-министър Валери Борисов запазва поста си и следващите два месеца ще отговаря както досега за информационните технологии и съобщенията.

Началник на политическия кабинет ще бъде Илина Тодорова, работила до момента в министерството на външните работи и на транспорта.