fallback

Протест срещу затварянето на белодробната болница в Пловдив

Продължава недоволството и заради затворената болница в Девин.

21.03.2013 | 11:00

Около 200 протестиращи души се събраха днес в Пловдив, където общинските съветници ще решат съдбата на Белодробна болница „Кудоглу”.

В края на февруари Общинският съвет в града е взел решение за ликвидация на лечебното заведение и за изваждане на собствеността й от активите на общината. Теренът, на който се намира сградата е на стойност 700 000 лева, има и сграден фонд за 500 000 лева. Към този момент задълженията на болницата са над 4 млн. лева.

Преди събранието на общинския съвет към медицинския персонал се включиха и граждани, като всички са се опитали да попречат на съветниците да влезнат в общината, за да гласуват решението. В последствие на заседанието са били допуснати 20 души от недоволните, които да представят общата позиция.

Вчера медицинският персонал също излезе по улиците, за да изрази недоволство.

Лечебното заведение е единствено за болните от туберкулоза в Южна България. Ако то бъде затворено пациентите ще бъдат преместени в Университетска болница „Св. Георги", а леглата там ще са недостатъчни за всички болни. Освен това, целият персонал ще остане без работа.

През 1931 Димитър Кудоглу подарява свои имоти за строеж на заведение за болни от туберкулоза. Според волята му имотите трябва да се управляват от областния управител, кмета и техните подопечни.

Междувременно днес продължават и протестите заради затворената болница в Девин. Гражданите настояват за отваряне на лечебното заведение, защото на него разчитат около 30 000 души от Девин, Доспат и Борино.

В понеделник стана ясно, че за последните две години са фалирали 17 общински болници, по думите на Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

fallback
Още от България
fallback