61 000 ученици се явяват на изпит по БЕЛ след 7 клас

Работите им ще бъдат сканирани и проверявани на компютър

17.06.2019 | 07:07 Редактор: Тодор Петров
61 000 ученици се явяват на изпит по БЕЛ след 7 клас

Днес е изпитът по български език и литература след 7 клас. За първи път от много години той е отделен от матурата по български език. Изпитът започха от 9 часа, но в 8:30 ч. най-късно учениците трябваше да са в училището, в което учат, с документ за самоличност. На изпита по БЕЛ бе изтеглен вариант I.

От тази година учениците ще трябва да пишат на изпитите само с черен химикал, защото техните работи ще бъдат сканирани и проверявани на компютър. 

Няма промяна във времетраенето на изпита. Първият модул ще е 60 минути, а вторият - 90 минути. Очаква се на изпитите да се явят над 61 000 ученици в близо 1 7000 училища. 

За сигурността и нормалните условия за протичане на изпитите ще се грижат над 16 хил. квестори. 17 и 19 юни са обявени за неучебни дни за всички училища в страната. Резултатите от изпитите се очаква да бъдат обявени до 27 юни.

"Трябва да се работи по всички задачи. Работи се върху изпитни комплекти, които са доставени в училище и се пише с черен химикал. Седмокласниците се явяват в училището, в което са учили до 7 клас. Средата им е позната и ще се чувстват добре", посочи на брифинг зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. 

Директорите са предупредени да съдействат при проблеми. Проверката на работата на учениците ще се осъществява в електронна среда, а не както досега - в комисии. По този начин времето за проверка ще е много по-кратко. 

"Изключително важно е да не се мисли за точките, а да се изпълнят всички изисквания за преразказа", подчерта Михайлова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК