Лекарите ще работят с ДСБ за подобряване на здравеопазването

Сред основните цели е премахване на държавния и политически контрол върху здравната каса.

20.03.2013 | 15:33
Лекарите ще работят с ДСБ за подобряване на здравеопазването
Лекарите ще работят с ДСБ за подобряване на здравеопазването

Българският лекарски съюз (БЛС), Национален съюз „Единство” и ДСБ са подписали общо споразумение днес, с което ще работят съвместно за подобряване на здравеопазването в страната.

Една от основните цели ще е премахване на държавния и политически контрол върху Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Служебният здравен министър проф. Николай Петров има правомощията да смени Надзорния съвет на касата, поясни днес председателят на БЛС Цветан Райчинов. Смяната на ръководните органи в НЗОК продължава да е водещо искане на медиците и днес.

Трите страни в споразумението ще работят за въвеждане на индивидуални електронни здравни карти, както и за обособяване на институции по европейски модел. Обект на обсъждане ще бъдат и нови мерки за контрол в сферата на лекарствената политика, които да доведат до по-ниски цени на лекарствата и да гарантират качеството на лечението.

Споразумението е със срок, съвпадащ с края на мандата на 42-то Народно събрание, и ще важи, при условие че ДСБ управляват в коалиция, или останат в опозиция, се посочва в документа.