fallback

Строители искат въвеждане на електронни търгове

Новият министър обеща на бранша да разработи програма за подобряване на енергийната ефективност на сградите.

20.03.2013 | 11:01

Строителни фирми поискаха от служебния регионален министър Екатерина Захариева опростяване на критериите за провеждане на обществените поръчки, въвеждане на електронни търгове.

Подобна идея, само че в енергетиката, сподели преди няколко месеца пред Bulgaria On Air Румен Рангелов oт дружеството "Централно енергоремонтна база". Ако държавата въведе кандидатстването по електронен път, както вече са сторили Македония и Албания, търговете няма да се печелят с рушвети, убеден е мениджърът.

Кандидатите подават своите цени на сайтовете, еквивалентни на нашата Агенция за обществени поръчки. След като изтече определен срок фирмите се отсяват, а на допуснатите до следващ етап в поръчката се изпраща съобщение с регистрационен код. Всички предложени цени се публикуват и кандидатът с кода влиза, сравнява и преценява дали да "играе" на електронния търг, обясни  Румен Рангелов.

Друга предложена идея на новия министър е създаване на електронни досиета за големите строителни проекти,  чрез които ще може да се наблюдават как са изпълнявани.

Сред приоритетите в двумесечния мандат е и разработване на програма за подобряване на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради, обеща вчера министърът на среща с Камарата на строителите.

fallback
Още от България
fallback