Строители искат въвеждане на електронни търгове

Новият министър обеща на бранша да разработи програма за подобряване на енергийната ефективност на сградите.

20.03.2013 | 11:01
Строители искат въвеждане на електронни търгове
Строители искат въвеждане на електронни търгове

Строителни фирми поискаха от служебния регионален министър Екатерина Захариева опростяване на критериите за провеждане на обществените поръчки, въвеждане на електронни търгове.

Подобна идея, само че в енергетиката, сподели преди няколко месеца пред Bulgaria On Air Румен Рангелов oт дружеството "Централно енергоремонтна база". Ако държавата въведе кандидатстването по електронен път, както вече са сторили Македония и Албания, търговете няма да се печелят с рушвети, убеден е мениджърът.

Кандидатите подават своите цени на сайтовете, еквивалентни на нашата Агенция за обществени поръчки. След като изтече определен срок фирмите се отсяват, а на допуснатите до следващ етап в поръчката се изпраща съобщение с регистрационен код. Всички предложени цени се публикуват и кандидатът с кода влиза, сравнява и преценява дали да "играе" на електронния търг, обясни  Румен Рангелов.

Друга предложена идея на новия министър е създаване на електронни досиета за големите строителни проекти,  чрез които ще може да се наблюдават как са изпълнявани.

Сред приоритетите в двумесечния мандат е и разработване на програма за подобряване на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради, обеща вчера министърът на среща с Камарата на строителите.