Нарушени авторски права: Кабеларките нанесли щети за десетки милиони

Разследват пет оператора, излъчвали 60 програми незаконно

14.06.2019 | 12:45 Редактор: Тодор Петров
Нарушени авторски права: Кабеларките нанесли щети за десетки милиони

Нарушаване на авторските права и данъчни престъпления. Това е открила прокуратурата след вчерашната акция на ГДБОП и Европол срещу няколко кабелни и интернет оператора. Тя се проведе в Бургас, Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев. 

Пет кабелни оператора са излъчвали 60 програми без знанието и съгласието на носителите на авторските им права. По този начин те са нанесли щети за 10 млн. лева на три телевизии, притежаващи авторските права.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че става въпрос за много голям сив сектор, за който държавата не знае - от 2,4 млн. клиенти на кабелни оператори, 700 хил. били в него. За тези абонати не са плащани данъци. 

Сигналите до държавното обвинение дошли от наши и чужди телевизии преди повече от два месеца. Предстои да се уточни на база на събраните доказателства тежестта на престъплението и да се прецизират обвинения. Все още няма обвиняеми лица.

Вътрешният министър Младен Маринов отрече акцията срещу кабелните оператори да е показна.

"Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем. Ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност", коментира той пред журналисти.

Министърът посочи, че в момента сме извън наказателния списък на САЩ по отношение на пиратството, но ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени. 

"Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим", допълни Маринов.

А в Гоце Делчев, където след акцията половината град остана без интернет и кабелна телевизия, десетки се събраха пред офиса на фирмата "Кабел Сат - Запад". Според адвокатите на фирмата зад акцията стоят корпоративни интереси. 

Недоволство изразиха и обикновени потребители, и представители на бизнеса. Те се оплакаха именно от липсата на интернет работата им е на практика блокирана, а хиляди домакинства са ощетени.

Илия Терзиев, който е отговорен техник в местната кабелна телевизия обяви, че цялата им апаратура е иззета. 

"Всичко ни взеха, цяла община Гоце Делчев е блокирана", каза той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Репортерът в местната телевизия Ваня Вакареева настоя, че в случая има отнемане на правото ѝ да информира гражданите от две общини за случващото се. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК