Разходите за труд на работодателите са нараснали с над 5%

Най-голямо повишение се наблюдава в сектора на търговията и автосервизните услуги - с 18%.

19.03.2013 | 14:50
Разходите за труд на работодателите са нараснали с над 5%

Разходите за труд на работодателите са се увеличили с повече от 5% за последното тримесечие на 2012, спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

С над 9% са се скочили разходите за един отработен час в сектора на услугите, а в индустрията – с 3%. Най-голям ръст се отчита в сферата на търговията и автосервизните услуги – 18 на сто, следват ги недвижимите имоти с малко над 14%. Разходите на хотелиери и ресторантьори за подчинените им са се повишили с 13 на сто.

Обичайно разходите за държавните служители са по-ниски, в сравнение с частния сектор. За работещите в държавната администрация процентът се е понижил до 6.6 на сто, а в енергийния сектор – до около 4%.

Според изнесената информация увеличението на разходите за труд се дължи на повишението при месечните възнаграждения, което е с около 5.8%. Въпреки това обаче ситуацията на пазара на труда не се подобрява.

Все по трудно се задържат квалифицираните служители в бизнеса, затова се увеличават заплатите в секторите, които са по-слабо засегнати от кризата на вътрешния пазар. Високата структурна безработица засяга най-вече нискоквалифицираните хора.