fallback

Хотелиери завеждат жалби срещу високите сметки за ток

Браншът иска поставяне на устройства за измерване на напрежението.

19.03.2013 | 08:51

40 хотелиери от Велинград, получили високи сметки за ток, изпратиха жалби до ДКЕВР, омбудсмана Константин Пенчев и прокуратурата. Очаква се колективни искове до края на седмицата да заведат и други техни колеги.

Сметките, които плащаме за ток, са завишени с 50-100%  в сравнение с предходната зима при същата консумация на електроенергия, оплака се представителят на сдружението във Велинград Златко Златанов и даде за пример собствения си хотел. През 2012 плащал за електроенергия по 6 000 лева. През януари oбаче сметката скочила на 13 000 при същата консумация. А броят на туристите не били повече, обясни Златанов.

Колективен иск вече е подаден и от друга спа дестинация - Хисаря. Хотелиерите в града настояват за проверки за изправността на електромерите, но и за поставяне на устройства, които да отчитат напрежението в мрежата.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева, подобно на хотелиерите, също е шокирана от 800 лева сметка на Дневния център за възрастни в село Старосел. През октомври сметката била 80 лева.

"Разглеждаме поотделно всяка жалба и отговаряме по най-бързия начин. Стопанските обекти имат възможност за разсрочено плащане", отвръщат на оплакванията от електроразпределителната компания EVN.

В началото на зимния сезон от Банско пък обявиха, че ще оскъпят услугите заради драстичния скок на ток през миналото лято.

fallback
Още от България
fallback