fallback

Започва регистрацията на партии за предсрочните избори (видео)

След като регистрира партията в ЦИК, Цветанов защити всички, обвинени, че ще манипулират изборите в полза на ГЕРБ.

19.03.2013 | 11:25

(Обновена в 11.20)

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и Искра Фидосова внесоха в ЦИК подписите, необходими за регистрация на партията за участие в изборите.

Цветанов отхвърли всички обвинения, отправени от опозиционните партии през последните дни, че близки до партията и до него хора ще се занимават с изборния процес и затова се очакват манипулации. Бившият вътрешен министър защити шефа на Информационно обслужване Михаил Константинов, за чиято смяна преди настояха от БСП и ДПС, заместник-главния прокурор Ася Петрова, която е близка с Цветанов и под чийто надзор ще бъдат действията на разследващите около изборите, както и директора на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветанов каза още, че социологическите изследвания от последните дни не отговарят на данните, с които разполагат в централата на ГЕРБ. "В момента има много социологически изследвания, които надали са съвсем обективни, защото те си имат съответните възложители, които им плащат, за да могат да бъдат направени и публично оповестени. В Националния предизборен щаб на ГЕРБ ние сме поръчали социологически изследвания, но не ги обявяваме публично. Резултатите, които бяха изнесени публично от вчерашните изследвания, не отговарят на това, което ние имаме в нашия предизборен щаб", каза той.

Бившият вицепремиер посочи, че тези изследвания ще бъдат използвани, за да се направи задълбочен анализ във връзка с предстоящата подредба на листите за участие на парламентарните избори в многомандатните райони.

Срокът за регистрация на партиите е 27 март, а за коалиции – 1 април. Кандидатите трябва да внесат 7000 подписа и депозит от 10 000 лв. Сумата се възстановява, ако са получили не по-малко от 1 на сто от действителните гласове на национално ниво.

Още от миналата седмица от ГЕРБ вече дежуряха пред сградата на ЦИК, за да може партията да се регистрира първа.

Младежите на ГЕРБ дават четири часови смени по собствена инициатива. Те обясниха, че това е тяхна традиция и искат да спазят символиката и да покажат подкрепата си към ГЕРБ.

Във всички партийни централи кипи трескава подготовка.

„Имахме срок до всички регионални структури до днес да приключат номинациите до депутати, до 10 дни всичко ще е ясно,” коментира Цветомир Паунов от ГЕРБ.

„Ние сме демократична партия с детайлни процедури, така че за да се чуе гласът на всеки член на БСП трябва време,” обясни Мая Манолова от левицата. От списъците на „Позитано” 20 обаче постепенно изпаднаха имената на знакови депутати с по няколко мандата като Любен Корнезов, Петър Димитров, Андрей Пантев, Георги Пирински и Бойко Великов.

От ДПС казаха, че и при тях процедурата е започнала. Инициативата за номинациите ще е на местните структури, но последната дума за подредбата ще бъде на централния предизборен щаб на партията.

От РЗС също от няколко дни редят листи, като те дори пуснаха обява в интернет, чрез която набират кандидат депутати.

 

 

fallback
Още от България
fallback