За две години са фалирали 17 общински болници

Със задна дата ще бъдат увеличени с 15% заплатите на лекарите в „Александровска” болница.

18.03.2013 | 12:31
За две години са фалирали 17 общински болници
За две години са фалирали 17 общински болници

В последните две години 17 общински болници са прекратили дейността си, каза председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев пред БТА. Проблемът е, че точно на тези болници се крепи медицинската помощ в някои региони.

Причина за фалита на лечебните заведения е рязкото завишаване на изискванията, по отношение на кадровото и технологичното им състояние. Друг сериозен проблем са делегираните бюджети, заради които на болниците не се изплаща изцяло свършената работа, нито спешната помощ.

„Политиката в здравеопазването трябва да се промени коренно, защото останалото е „козметична” промяна... Трябва национален консенсус по въпросите в здравеопазването, но не на партийна основа и не за три месеца”, смята Тотев, но все пак се надява новият здравен министър проф. Николай Петров да предотврати задълбочаване на проблема.

Докато цели общински болници фалират, в други лечебни заведения заплатите се увеличават след писмо до здравния министър и заплахи с протести.

Възнагражденията на медицинския персонал в УМБАЛ „Александровска” ще се увеличат средно с около 15%, а на административните служители - със 7%.

След проведени разговори със синдикатите новият директор д-р Костадин Ангелов е взел решение за повишението, а в края на седмицата ще бъде подписан и нов колективен договор. От този петък всички дежурни екипи в болницата ще получават топли и студени напитки, както и по-силна храна по време на дежурствата.

Увеличението на месечните възнаграждения ще стане на три стъпки. Първата ще е със задна дата от 1 февруари, следващата от първия ден на текущия месец, а последната от 1 април.

Медицинският персонал ще получава и бонуси. Възможни са и по-големи възнаграждения на работещите по време на великденските празници, както и увеличение на средствата за допълнителните финансови стимули за научните степени „доктор по медицина” и „доктор на медицинските науки”.

Заповедта е подписана днес от Ангелов, който беше назначен миналата седмица след уволнението на бившия директор Лъчезар Трайков, заради лошо управление. Лекарите са изпратили писмо до вече бившият министър Десислава Атанасова, в което обясняват исканията си и заплашват с протести.