БЧК ще следи дистанционно жизнените показатели на 700 възрастни хора с хронични заболявания

В рамките на проекта за телеасистенция ще бъдат разкрити 80 нови работни места

09.06.2019 | 17:10 Редактор: Ралица Братанова
БЧК ще следи дистанционно жизнените показатели на 700 възрастни хора с хронични заболявания

Пилотен проект на министерствата на здравеопазването и социалната политика ще осигури дистанционно проследяване на жизнените показатели на 700 възрастни хора с хронични заболявани или с трайни увреждания.

При нужда те ще получават здравна помощ от мобилни екипи. Телеасистенцията се осъществява от Българския червен кръст (БЧК) и стартира първо в областите Враца, Видин и Монтана, предаде БНР.

Самотно живеещите с увреждания или заболявания възрастни от общините Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Видин, Монтана, Белоградчик ще носят електронни гривни с датчици и кол център във Враца ще следи показанията, обясниха проф. Асен Балтов – директор на "Пирогов" и д-р Надежда Тодоровска от Българския червен кръст.

Председателят на БЧК академик Христо Григоров поясни, че в гривните ще има паник бутони, които ще са в помощ ако възрастния човек внезапно се почувства зле. 

В рамките на проекта за телеасистенция ще бъдат разкрити 80 нови работни места за медицински сестри, социални работници, оператори. След четири години при доказана ефективност тази услуга ще се поеме като финансиране от държавата.

Снимка: Pixabay

Още новини на здравна тема четете в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК