Обстановката в Габрово остава усложнена (видео)

Пътищата са проходими, но има блокиран релсов път, общината ще търси помощ от държавата.

15.03.2013 | 12:31
Обстановката в Габрово остава усложнена (видео)

(Обновена в 14:35)

Обстановката в Габрово остава усложнена след снощния ураганен вятър. Общината остава в бедствено положение. При бурята скеле на сграда падна и уби 20-годишно момиче, а десетки са потърсили медицинска помощ.

В пожарната са постъпили 80 сигнала от тях 15 са за възникнали пожари. Местната болница е сред най-сериозно пострадалите общински обекти. Заради счупени прозорци се е наложило през нощта да бъдат преместени много пациенти.

73 000 клиенти от 376 населени места са без ток в областите Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище, съобщи електроразпределителната компания Energo-Pro. "Очакваме до края на деня навсякъде да бъде възстановено захранването", коментира тази сутрин областният управител Мариан Костадинов.

За компенсиране на щетите ще търсим средства от междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет, каза кметът Таня Христова. Тя не пропусна да благодари на служебния здравен министър проф. Николай Петров и на премиера Марин Райков, които още снощи пристигнали в града. С тях е бил и бившият министър Томислав Дончев.

Пътищата на всякъде са проходими, но е спряно е движението на влакове в участъка между Царева ливада и Габрово. "Плановете са екипите да приключат с разчистването на релсовия път до края на деня. Докато това стане, пътниците ще се извозват с автобуси", съобщи национална компания "Железопътна инфраструктура".

Тежка остава ситуацията в Шумен и Велико Търново, където на много места има паднали клони и висящи предмети. Два покрива на къщи в село Илия Блъсково са били отнесени от ураганния вятър.