Новият здравен министър се разбра с лекарите

Няма да има нови протести на медици, в замяна се обсъжда финансиране на специализации с европейски средства.

14.03.2013 | 17:03
Новият здравен министър се разбра с лекарите
Новият здравен министър се разбра с лекарите

Няма да има повече лекарски протести, стана ясно след срещата на новия здравен министър проф. Николай Петров с представители на Българския лекарски съюз. Петров разговаря и със зъболекари и фармацевти.

Обсъден е вариант да се финансират с европейски средства специализации на млади лекари, както и да се върне старата методика за финансиране на болници, вместо да се правят още промени по новата.

От зъболекарския съюз предупредиха, че ако пациентите им се увеличат само с 15%, средствата няма да стигат. Сега заложеният бюджет покрива 40% от здравноосигурените - колкото са и тези, които въобще посещават стоматологичен кабинет с направление.

Представители на организацията на фармацевтите пък представиха списък с 14 необходими стъпки, като коментираха, че ще са доволни дори и само две от тях да бъдат изпълнени. При предишния здравен министър нито една от идеите на съюза не срещна разбиране. 

Работата по диагностично-свързаните групи ще се ускори, за да може да се заменят по-скоро клиничните пътеки за лечение, обеща преди това Николай Петров. До края на месеца ще се уточни съставът на комисията по лекарствата, която ще е постоянно действащ орган. Целта е да се улесни издаването на разрешения за лекарства, да се ускори реимбурсирането от здравната каса и да се направят промени в цените спрямо референтните страни.

Нововъведение от служебния министър ще е програма, по която лекарите да се обучават на добро отношение към пациентите и техните близки. Засега нивото на подготовка по отношение на общуването не е добро, призна проф. Петров.