Депутатите обсъждат ще връщат ли партиите надвзетите субсидии

Пет политически сили са взели повече от предвидените средства в закона за 2018 г.

06.06.2019 | 07:26 Редактор: Ралица Братанова
Депутатите обсъждат ще връщат ли партиите надвзетите субсидии

Народното събрание ще обсъди два законопроекта за политическите партии, единият - внесен от кабинета, а другият - от партия "Воля". 

Проектът на Министерския съвет предвижда партиите да връщат надвзетите субсидии за три години назад. С промените в закона се определя субсидията на политическите сили да бъде точно 11 лева за един получен действителен глас. 

Предвижда се годишната държавна субсидия за периода от 2016 година досега да се преизчисли, като намалението да е за сметка на следващи траншове. 

Законопроектът на "Воля" предвижда държавната субсидия на партиите да бъде ограничена до парламентарно представените сили.

Пет партии са получили по-големи субсидии от предвидените в закона за 2018 г. Това установи проверката на Върховната административна прокуратура, извършена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. 

Причина за нея стана информация, изнесена от „Шоуто на Слави”, според която централите са получили с над 6,5 млн. лева повече, отколкото имат право по закон. Сметката показва, че са им платени по 13,23 лева, вместо по 11 лева за глас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК