Цацаров поиска от ВСС наказание за градския прокурор

Кокинов е нарушил правило за случайно разпределение на делата, мотивира се главният прокурор.

14.03.2013 | 15:17
Цацаров поиска от ВСС наказание за градския прокурор
Цацаров поиска от ВСС наказание за градския прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл предложение Висшия съдебен съвет за дисциплинарно наказание на градския прокурор Николай Кокинов заради нарушение на правило за случайно разпределение на делата.

Решението главният прокурор е взел, след като се запознал с предоставени от Яне Янев 15 папки за престъпни схеми в енергетиката, прикривани от магистрати. Преди двайсетина дни лидерът на РЗС, оглавяващ и парламентарната антикорупционна комисия, назова имената на трима - Стоян Граматиков от ВКП, Стойчо Ненков от Софийска апелативна и Георги Тафров от градската прокуратура. Във всекидневник сред имената на прокурорите се появи и името на заместник-главният прокурор Галина Тонева, която впоследствие бе освободена отново по искане на Цацаров.

Наблюдаващият прокурор Георги Тафров е бил определен от Кокинов по дело срещу длъжностни лица от НЕК за продажба на ток без да се ползва системата за случайно разпределение, уточни главният прокурор.

В началото на седмицата бившият ресорен министър Диана Ковачева пък призна, че системата за разпределение на прокурорите можела да се манипулира. Според нея по няколко пъти можело да се натиска копчето на компютъра, който разпределял делата, докато се избере удобният съдебен състав.