Заместник-министърът на икономиката подаде оставка

Бизнесът се притеснява за сезона, докато Иво Маринов и служебният икономически министър уточняват през медиите кадровите реформи.

14.03.2013 | 16:46
Заместник-министърът на икономиката подаде оставка

Заместник-министърът на икономиката Иво Маринов подаде оставка. Той обясни, че му е била поискана вчера от служебния министър Асен Василев с мотива, че не е необходимо отделен човек да се занимава с туризма.

Ресорът задължително трябва да се запази в икономическото министерство, защото е от малкото отрасли, които се развиват въпреки икономическата и финансова криза, аргументира се Маринов.

В отговор министърът, чрез своя пресцентър, оспори казаното от Маринов. "Никога не съм говорил, че няма да има ресорен заместник-министър, заяви Асен Василев. Името му щяло да стане ясно до дни.

Решението за освобождаването идва в крайно неподходящ момент, тъй като предстои изключително важната за сектора московска борса, коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, според когото нищо не пречи следващите два месеца да остане на поста. 

Все още не е ясно бъдещето и на 14 души от дирекцията по туризъм, които бяха преместени от София в Пловдив през септември. За децентрализацията бяха платени от бюджета на икономическото министерство 102 000 лева, отделно на чиновниците бяха осигурени общински жилища.

От близо седмица никой не отговаря и за ресора енергетика, след като Евгения Харитонова бе избрана за шефка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, поясниха за Bulgaria On Air от пресслужбата на ведомството.

Интересна подробност за работата на новоназначения министър дава един от най-големите предприемачи в света и собственик на фирма за рисков капитал - Мортен Лунд. "Асен Василев е гений, но с него се работи трудно и не съм суперщастлив от съдружието си", казва той в интервю за "24 часа". Лунд разкрива, че се е запознал с Василев, когато започнал да се съди с друг свой съдружник - Павел Езекиев, бивш шеф на агенцията за чуждестранни инвестиции.

На въпрос какъв министър ще бъде предприемачът отговаря: "Интересен...може да бъде и много успешен, защото има власт, има голяма визия и е голям ум".