fallback

Служебният кабинет дава еднократни помощи на най-уязвимите групи

Кардинални промени и сериозни реформи не може да има за три месеца, обясни Деяна Костадинова.

14.03.2013 | 10:31

Увеличаването на пенсиите от 1 април, което е заложено в бюджет 2013, и еднократни помощи за най-уязвимите групи, oбеща вицепремиерът и министър по социалната политика Деяна Костадинова.

В рамките на служебното правителство за друго освен предвиденото увеличаване на пенсиите не може да се говори, защото за него са нужни законови промени, които без парламент не могат да бъдат приети, каза Костадинова пред БНТ. „Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна“, допълни още тя.

До седмица служебният кабинет ще представи пакет от мерки, с които според възможностите на бюджета да се подкрепят най-уязвимите хора както и да се намали броят на безработните, обеща Костадинова. Мерките по никакъв начин няма да застрашат финансовата стабилност на страната, категорична е тя.

Мисля всички сме наясно какво може да се очаква от едно служебно правителство в рамките на около три месеца, така че кардинални промени и сериозни реформи не могат да се направят, но поне в рамките на възможното трябва да се отговори на очакванията на гражданите и протестиращите, каза служебният вицепремиер и министър по социалната политика.

Правителството ще започне работа по пакет от мерки за увеличаване на заетостта като те няма да са насочени само към хората с ниска квалификация, а и към тези с образование, които може да ползва бизнеса, каза Костадинова. Според нея това е групата, която може да подкрепи икономическия растеж. Тези мерки ще бъдат оставени и на следващото правителство.

Тристранниятдиалог скоро ще бъде възобновен, защото има спешни документи, които трябва да бъдат разгледани, допълни Костадинова. Костадинова заяви, че ще има нови заместник-министри във ведомството, защото досегашните са подали оставки. Други промени в администрацията не планира, защото работят „доказани професионалисти“.

 

fallback
Още от България
fallback