fallback

Трябваше да работим за по-висок стандарт, признаха от ГЕРБ (видео)

Споделям отговорността за несвършеното, заяви шефката на парламента и удари звънеца на последното работно заседание.

14.03.2013 | 10:19

Днес е последното заседание на 41-ото Народно събрание. Вчера президентът Росен Плевнелиев издаде и указ за разпускането на парламента на 15 март и насрочването на избори на 12 май.

Мандатът ще бъде запомнен с гласуваните четири вота на недоверие и един на доверие към кабинета на Бойко Борисов.

За периода от 14 юли 2009 - 11 март 2013 са приети общо 554 закона, 568 решения и 12 обръщения и декларации. Народните представители са се събирали на заседания 487 пъти. През мандата в деловодството са постъпили 940 законопроекта, като депутатите са успели да приемат малко над половината от тях, показва отчетна справка на парламентарния пресцентър.

Един от основните законопроекти, за които от ГЕРБ съжаляваха, че не стигнало времето, бе за средното образование. На второ четене от него бяха приети само 46 от общо 400 текста.

Не минаха без скандал и приетите текстове, с които родителите са задължени да дават децата си на предучилищна на 4 години и за отпускането на държавна субсидия на частните учебни заведения.

Липсата на опит на повечето от кадрите на ГЕРБ попречи на този парламент да работи по-ритмично, отчете днес депутатът на партията Красимир Велчев. Той отчете, че сред допуснатите грешки е, че не са работили за по-висок жизнен стандарт и да увеличат доходите. "Същевременно трябва да кажа, че с управлението си ГЕРБ е прекъсна порочната практика на предишните в пленарна зала да се гласува с чужди карти", отчете Велчев.

Този парламент си тръгна предсрочно, защото управляващата партия в него – ГЕРБ нямаше смелостта да дръзне на монополите и компетенцията да вземе важни решения за държавата, смята лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов.

С думата "прозрачност" може да се определи мандатът на това Народно събрание, смята неговата шефка Цецка Цачева. Като успех тя отчете промените в изборното законодателство, създаването на публичен регистър със стенограмите от заседанията и възможността за преки излъчвания през официалната интернет страница. За следващите депутати оставало да приемат Закона за водите и този за имотния регистър. "Като председател не мога да давам оценки, само мога да кажа, че споделям отговорността за несвършеното. Депутатите си отиват, но парламентаризмът остава", заяви Цачева и удари последния звънец.

Най разочаровани изглежда  ще останат организаторите на протестите, които не получиха исканите спешни промени в Изборния кодекс, за да може и гражданските организации да участват на изборите на 12 май. Аргументът на парламентарния шеф бе, че сериозните поправки не бива да се приемат прибързано и затова се оставят на 42-рия парламент.

fallback
Още от България
fallback