Новите министри обещаха да няма сътресения (видео)

Трябва да проверим дали има резерви за повишаване на доходите, заяви финансист номер 1 Калин Христов.

13.03.2013 | 16:23
Новите министри обещаха да няма сътресения (видео)
Новите министри обещаха да няма сътресения (видео)

Да не бъдат допуснати сътресения в страната и да има прозрачно управление в диалог с обществото: около тези обещания се обединиха министрите в служебния кабинет начело с премиера Марин Райков. Предшествениците им от кабинета "Борисов" им пожелаха успех. 

Новият министър-председател заяви, че веднага започва работа. Той ще се консултира с ръководствата на всички парламентарно представени партии за провеждането на предстоящите избори.

Служебният вътрешен министър Петя Първанова прие поста от Цветан Цветанов с думите, че ще работи за запазване стабилността на институциите и затова България да има едни честни, прозрачни избори, без сътресения. Цветанов на прощаване обяви, че професионалистите от системата на МВР не заслужавали спекулациите и отношението на политическата класа, и най-вече от страна на БСП. 

Очаквано новият финансов министър Калин Христов не се ангажира с повишение на доходите. „Министър-председателят каза, че при наличие на възможни резерви може да се мисли за увеличение на доходите. Трябва да видя дали има наличие на възможни резерви”, обясни той. Предшественикът му Симеон Дянков заяви, че въпреки желанията за увеличение на доходите бюджетът не е предоставил подобна възможност.

„Пътят към по-високи заплати не минава през национализация, а през това да се научим как произвеждаме по-добър продукт” - с тези думи прие поста си новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Трябва се направи международен одит и да има прозрачност в енергетиката, смята Василев и добавя, че е необходима обществена дискусия за решаване на проблемите:  „Само с ниски цени няма как българската икономика да тръгне по нов начин”.

Ще се търсят резерви в рамките на сегашния бюджет за повишаване на доходите на най-уязвимите групи, като на първо място ще се мисли за хората, които не могат да си платят енергийните разходи, обеща новият социален министър Деяна Костадинова. Мерките, които ще вземе ведомството й, ще станат ясни до седмица.

Служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков прие поста от Мирослав Найденов с благодарности за добре свършената работа в българското земеделие. „Стъпваме на стабилна основа”, смята той. Найденов заяви, че екипът му оставя сигурност при безопасността на храните и здравето на животните, като допълни, че „отчета ще го направят хората след месеци или години”.

Здравният министър проф. д-р Николай Петров обеща, че няма да допусне сътресения в здравеопазването и че ще бъде посредник между медиците и здравната каса във връзка със скорошните лекарски протести срещу новото финансиране на болниците.

Лиляна Павлова предаде поста на министър на регионалното развитие и благоустройство на Екатерина Захариева с думите: „За мен е чест да връча отчета за извършената работа в ръцете не само на една интелигентна дама, но и на човек, с когото повече от година работихме заедно в това министерство”. Захариева заяви, че работата на ГРАО ще е под наблюдение на нейното ведомство. Според нея може да се наложи обединяване на силите от три министерства и няколко агенции за създаването на програма за енергийна ефективност, която ще е една от най-основните за малките и средни предприятия.

„Думите „морал”, „чест” и „достойнство” липсват от българските медии и българското общество, те не само не се употребяват, но и не значат нищо. Моята задача като министър на културата - дори за два месеца - е да се опитам да ги върна”, коментира новият титуляр на поста Владимир Пенев.