fallback

Марин Райков е новият премиер на България (видео)

Служебното правителство ще гарантира честни избори и изплащане на държавните задължения към малкия и средния бизнес, обеща Плевнелиев.

12.03.2013 | 15:57

Марин Райков е новият премиер на България, съобщи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава оповести състава на служебното правителство, което трябва да управлява страната през следващите два месеца и да подготви провеждането на предсрочните избори на 12 май.

Енергетика, екология и социална политика са "първите теми" на служебния кабинет, обяви Плевнелиев. Правителството ще акцентира върху електронното управление ("гражданите и бизнесът да не стоят по гишетата"), намаляването на корупцията, създаването на повече прозрачност и ефективност у регулаторните органи срещу монополите. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както бе планирало правителството на ГЕРБ. Към икономическия министър ще бъде назначен специален заместник-министър, отговарящ за малките и средни предприятия. Плевнелиев гарантира, че ще има приоритетно изплащане на задълженията на държавата към малкия и средния бизнес. За провеждането на честни избори през май ще бъде създаден и граждански борд към министър-председателя. "Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити", подчерта президентът.

Този кабинет няма да обсъжда конституционни промени, нито да променя изборни кодекси, заяви Марин Райков, минути, след като бе обявено назначението му. Приоритетна задача е преди всичко организирането и провеждането на избори, каза още той. „Това правителство е безпартийно. Изборите няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани“, увери новият министър-председател.  

Марин Райков е дипломат от кариерата, започнал като секретар във външно министерство и достигнал до пълномощен министър. Роден е във Вашингтон, баща му е бил дълги години представител на НРБ в ООН.

Райков е завършил Международни отношения в Университета за национално и световно стопанство. Започва работа в отдел "Страни от Югоизточна Европа" на Министерството на външните работи през 1987 .

През периода 1991-1994 е първи секретар в посолството в Белград, след това работи в дирекция "Права на човека" във външно министерство. Бил е и посланик във Франция, където съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по франкофонията.

През 2009 е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на ГЕРБ, а през 2010 отново заминава за Париж като посланик. Владее френски, английски и руски език. Женен е и има 2 деца.

Подуправителят на БНБ Калин Христов оглавява финансовото ведомство. Той е член на Управителния съвет на Българската народна банка и ръководи управление „Емисионно” от 23 октомври 2009. Преди да заеме тези длъжности, той е бил съветник на управителя на БНБ. От септември до декември 2001 е участвал като изследовател в проекта „Exchange Rate Issues” на централната банка на Великобритания. В периода януари 2001 – декември 2004 г. той е бил главен асистент в катедра „Финанси” на Университета за национално и световно стопанство.

От 2002 Калин Христов е член на Инвестиционния комитет на БНБ, а от 2005 – член на Комитета по парична политика на Европейската централна банка. Той е председател на УС на Българската макроикономическа асоциация и член на УС на Института за пазарна икономика. Автор е на множество самостоятелни публикации в страната и чужбина по проблемите на макроикономиката, паричната политика, паричния съвет, въвеждането на еврото, както и съавтор в статии и публикации на икономическа тематика.

Петя Първанова ще оглави Министерство на вътрешните работи. Досега тя бе шеф на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество“ във ведомството. 

Тодор Тагарев поема Министерство на отбраната.

За околната среда и водите ще отговаря Юлиан Попов.

Екатерина Захариева ще поеме регионалното министерство, където беше заместник-министър в екипа на Плевнелиев, а след това отиде с него на "Дондуков" 2 като главен секретар на президента. Името и беше спрягано и за възможен служебен премиер, както и за вицепремиер.

Деяна Костадинова ще бъде назначена като министър на труда и социалната политика. За кратко тя беше заместник министър в екипа на Тотю Младенов. До сега Костадинова бе секретар по социални политики, младежта и спорта на президента.

Илияна Цанова ще бъде вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.

Драгомир Йорданов поема правосъдното министерство. Проф. Иван Станков ще е министър на земеделието и храните, а Кристиан Кръстев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Николай Милошев ще е министър на образованието, младежта и науката. Здравеопазването ще поеме проф. Николай Петров.

Актьорът Владимир Пенев ще поеме Министерство на културата, а световният и европейски шампион по плувен маратон Петър Стойчев ще бъде спортен министър – независимо, че все още е активен състезател

Роман Василев ще отговаря за развитието на електронното правителство.

fallback
Още от България
fallback