fallback

БСП се върна в НС и "захапа" ГЕРБ за правата на българските деца

42% от тях живеят в риск от бедност и социално изключване, твърди Весела Лечева

31.05.2019 | 11:56 Автор: Зорница Костадинова

БСП започна с атаките си срещу управляващите ден след завръщането си в парламента. Този път като повод за това социалистите използваха Международния ден на детето, който се отбеляза всяка година на 1 юни.

"Утре отново ще застанем на някоя трибуна и ще декларираме, че най-големият капитал на една държава са нейните деца, нека днес да си припомним и Женевската конвенция за защита на правата на детето, чиито постулати са гладното дете да бъде нахранено, болното лекувано, недоразвитите да бъдат насърчени", коментира Весела Лечева, цитирана от dnes.bg.

Според нея точно заради това е време политиците да кажат истината. А тя била, че България продължава да е най-бедната страна в ЕС, българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на живота на децата.

"42% от децата у нас живеят в риск от бедност и социално изключване, има сериозни регионални неравенства, водим класацията по коефициент на детската смъртност, в достъпа до качествено образование все още сме далеч от целта", коментира Лечева. Тя цитира и статистика, според която все повече малчугани посягат към наркотиците.

От името на БСП Лечева отсече, че политиците трябва да се ангажират със създаването на условия за достъп до целодневна детска градина за всички, с улесняване на достъпа до образование в малките населени места. Левицата иска още да се въведе семейно подоходно облагане, а работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко дете.

За разлика от Весела Лечева, Милена Дамянова от ГЕРБ акцентира върху това, че управляващите полагат грижи за бъдещето на страната.

"Едно здраво общество не се създава от институции, а се създава от децата", посочи тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback