fallback

Двама професори влизат в служебния кабинет

Марин Райков е най-вероятният премиер.

12.03.2013 | 11:32

Двама професори ще влязат в състава на служебния кабинет, който ще бъде обявен в 16.00 часа от президента Росен Плевнелиев. Информацията, която се появи в медиите като един от многото варианти, бе потвърдена от министъра на образованието, младежта и науката в оставка акад. Стефан Воденичаров.

„Вярно е, че двама професори ще участват в служебното правителство и вярвам, че добре ще представят научната общност”, обясни Воденичаров. Той отказа да назове конкретни имена.

Най-често посочваното име за служебен премиер вчера беше на Марин Райков - посланик на България в Париж. Той беше сочен и за вероятен външен министър в служебния кабинет.

Преди седмица Плевнелиев обяви, че в служебния кабинет ще има трима вицепремиери. Ресорите им ще бъдат социалната политика, управлението на еврофондовете и икономиката и финансите. Президентът обаче изрично уточни, че финансовият министър няма да бъде и вицепремиер.

Подуправителят на БНБ Калин Христов е един от кандидатите да оглави финансовото ведомство. Според някои източници на поста е възможно да бъде назначен и бившият заместник-министър на финансите от НДСВ Любомир Дацов.

Сред спряганите имена е и на Петя Първанова, за която се говори, че поеме вътрешното министерство. В момента тя е шеф на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" във ведомството, управлявано от Цветан Цветанов.

Екатерина Захариева ще поеме регионалното министерство, където беше заместник-министър в екипа на Плевнелиев, а след това отиде с него на "Дондуков" 2 като главен секретар на президента. Името и беше спрягано и за възможен служебен премиер, както и за вицепремиер.

Очаква се Деяна Костадинова да бъде назначена като министър на труда и социалната политика. За кратко тя беше заместник министър в екипа на Тотю Младенов. В момента Костадинова е секретар по социални политики, младежта и спорта на президента.

Актьорът Владимир Пенев ще поеме Министерство на културата, а световният и европейски шампион по плуване Петър Стойчев ще бъде спортен министър.

fallback
Още от България
fallback