fallback

Още 1 милион декара обработваема земя са защитени от градушки

Терените са в областите Стара Загора и Пловдив

28.05.2019 | 16:23 Автор: Ивайло Николов

Нови 1 млн. декара обработваема земя в областите Стара Загора и Пловдив от днес са под противоградова защита, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.

Новият команден пункт е с 22 ракетни площадки и се намира в землището в село Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора.

Новите 1 млн. декара обработваема земя в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж попадат под защитата на Изпълнителната агенция за борба с градушките, като досега в обсега ѝ бяха близо 4 млн. декара обработваема земя на територията на двете области.

Общата стойност на командния пункт и площадките е 1,090 млн. лева.

След откриването на командните пунктове в град Хасково и в село Тъжа в рамките на последната седмица, броят на ракетните площадки в страната е увеличен с 57.

Към днешна дата те са 256, като предстои пускането на още пет към старите полигони в Плевен и Пловдив и на още една противоградна в село Тъжа.

С инсталирането на новите ракетни площадки от новия команден пункт може да се наблюдава в реално време метеорологичната обстановка и радарното покритие, което осигурява Изпълнителна агенция "Борба с градушките". Към момента агенцията разполага с пет радара.

От агенцията посочват, че на интернет страницата ѝ може да бъде наблюдавана метеорологична информация на база радарна отражаемост.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback