Хиляди излязоха на поредния национален протест

В София и Варна бе блокирано движението на влаковете, Плевнелиев се надява да има ефект от шествията.

10.03.2013 | 13:27
Хиляди излязоха на поредния национален протест
Хиляди излязоха на поредния национален протест

(Обновена в 15:34)

Хиляди недоволни излязоха на поредния национален протест, за да заявят недоволството си срещу политическото управление и монополите в страна.

В столицата протестиращите се бяха разделили на два лъча – едините тръгнаха от Орлов мост, а другите  - от икономическото министерство. Впоследствие двете групи се събраха пред президентството.

Протестиращите обясниха, че са отново на улицата, защото не са доволни от реакцията на институциите спрямо техните искания за промяна в изборния кодекс; замразяване на делата срещу гражданите от страна на електроразпределителните и топлофикационни дружества до установяване достоверността на сметките; промяна на състава на държавните регулаторни органи и осигуряване на 50% гражданско участие в тях. Сред протестиращите се чуха и викове за временно спиране на продажбата на държавната железница до избирането на ново правителство и парламент - същоро поискаха железничарите на вчерашния протест.

Част от шествието впоследствие се насочи към Централна гара с намерението да блокират влакове, както направиха по-рано през деня във Варна. Около 5000 души се събраха на морската железопътна гара, част от които легнаха на линиите, с искане "БДЖ "Товарни превози" да остане държавно. Протести имаше още в Пловдив, Благоевград, Враца и Дупница. 

Ще се радвам, ако гражданската енергия по улиците доведе до подобрение. Едни говорят за национализация, други за борба с монополите. Като президент казах, че ще проверим всички по веригата, коментира от Виена Росен Плевнелиев. 

Политическите партии няма да позволят промяна на модела на управление, защото искат да останат на власт, заяви в интервю за "Фокус" психологът Панайот Рандев. Той обаче е категоричен, че това рано или късно ще случи. Ако протестите продължат още месеци, политиците ще осъзнаят, че не могат да се справят със ситуацията и ще бъдат готови не просто на компромиси, но и на радикални решения.

„Намирането на разумно решение изисква много неща, които аз не виждам нито в протестиращите, нито в политиците. Това е отговорност, експертност, разумност и мъдрост, която се формира с години,” коментира психологът. Според него страната ни няма да успее да сформира правителство до края на годината. Вотът на изборите ще се раздроби и ситуацията в страната ще е подобна на тази в Италия.