Ще заеме ли Кристалина Георгиева поста Върховен представител на ЕС?

На тази позиция в момента е Фредерика Могерини

27.05.2019 | 17:22 Редактор: Ралица Братанова
Ще заеме ли Кристалина Георгиева поста Върховен представител на ЕС?

Поредните спекулации за разпределянето на ръководните места в органите на ЕС свързват Кристалина Георгиева с поста на Върховен представител на ЕС - позиция, която в момента се заема от Фредерика Могерини. 

В случай, че успеят да поставят Франс Тимерманс на ръководната позиция в ЕК, социалистите също няма да възразят, ако Кристалина Георгиева заеме позицията на Върховен представител на ЕС, посочват пред Euractiv източници, запознати с темата, пише Investor.bg.

Иначе днес испанският премиер Педро Санчес ще се срещне с президента на Франция Еманюел Макрон Париж, като се очаква той да лобира за редица кандидати на социалистите и социалдемократите за ръководните позиции в различните институции на Европейския съюз (ЕС), съобщава изданието. 

Лидерите на ЕС ще се срещнат във вторник, за да проведат и първото обсъждане за разпределението на най-високите позиции в различните звена на блока, включващи председателските постове в Европейската комисия (ЕК), Европейския съвет и Европейския парламент, управител на Европейската централна банка, както и заместник-председател на ЕК и Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК