Кристалина Георгиева: България може да мисли за нов заем

Търсенето на средства би трябвало да е с цел инвестиции, коментира еврокомисарят.

09.03.2013 | 12:29
Кристалина Георгиева: България може да мисли за нов заем

България има потенциал да поеме нов заем в рамките на 1 милиард лева, заяви пред Дарик българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея важният въпрос е с каква цел евентуално ще бъдат теглени тези средства.

„Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен с кредит трябва да се финансира стимулирането на икономиката," допълни еврокомисарят. Тя изтъкна, че пари могат да бъдат заемани и от вътрешния пазар. По думите й санирането на жилищата с кредит е добра идея.

Кристалина Георгиева сподели, че Брюксел вижда страната ни в контекста на икономическата криза, която генерира социално недоволство.

Опасенията на Европа за България са в две насоки. Първо- какви мерки ще бъдат взети и дали ще бъдат достатъчни за справяне с безработицата. И второ-дали решаването на проблемите на пазара на труда няма да нарушат финансовата дисциплина.

Кристалина Георгиева коментира и поредното отлагане на страната ни за присъединяване към Шенген. Според нея в Европа няма политическа готовност България и Румъния да бъдат приети в пространството без граници. От друга страна, за нас присъеднияването „не е приоритетът, в който трябва да се фокусираме с всички сили,” коментира българският еврокомисар. Тя подчерта, че едва след като всички държави бъдат уверени, че София и Букурещ покриват условията, тогава въпросът трябва да бъде обсъден в Съвета за сигурност.

Предизвикателствата пред следващото правителство ще са свързани с решаването на проблемите в социалната сфера и в подпомагането на малкия и среден бизнес, коментира още Георгиева.