Железничарите искат финансова ревизия в БДЖ

В София, Варна и Бургас се проведоха протести, на които бе поискано дружеството "Товарни превози" да остане държавно.

09.03.2013 | 16:32
Железничарите искат финансова ревизия в БДЖ

Протестни шествия проведоха днес железничари в София, Варна и Бургас с искане приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" да бъде временно спряна и да продължи, след като бъде избрано ново правителство и парламент. На новата власт се препоръчва да направи и пълна финансова ревизия.

Дружеството трябва да остане държавно, настоя координаторът на протеста Веселин Кирев от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“. "Смятаме, че държавата трябва да се намеси, да предговори този дълг, който си търсят кредиторите", убедени са активистите. Те обявиха още, че исканията им не са обвързани с политически партии и настояват политиците да не се сещат за железницата само покрай избори.

Според транспортния министър в оставка Ивайло Московски единственото спасение за компанията е приватизацията на „БДЖ-Товарни превози”. Преди ден той подчерта, че „ако бъде спряна, кредиторите ще влязат и ще си вземат дължимото-"кой - влакове, кой - други активи". Коментарът бе направен по повод наложения запор от Софийски градски съд по искане на германско-ирландската банка Depfa bank - основен кредитор по облигационен заем от 2004.

В морската столица шествието тръгна от общината. "Няма да стане тази работа, няма да го допуснем", коментира един от протестиращите Николай Пеев. В Бургас близо 60 души казаха "не" на продажбата, защото щяло да се стигне до масови съкращения и загуба на социалните придобивки за пенсионери и ученици.