Следващото правителство ще решава за новия лифт в Банско

Процедурата за разширение на зоната е сложна и затова се отлага, обясни Караджова.

08.03.2013 | 17:04
Следващото правителство ще решава за новия лифт в Банско
Следващото правителство ще решава за новия лифт в Банско

Решението за строителство на втори кабинков лифт в Банско остава за следващото правителство, защото процедурата е дълга, обяви днес в парламента министърът на околната среда в оставка Нона Караджова. През февруари от ведомството взеха решение да бъдат изградени нов лифт и ски писта, след обсъждане на Висшия екологичен експертен съвет, но ден след това правителството обяви оставката си.

Община Банско, преди да започне строежа на новата въжена линия, ще трябва трябва да изготви устройствен план с екооценка. След това проектът ще мине през обществено обсъждане, чак тогава може да започне строителството, обясни Караджова.

Промените в плановете за управление на защитените територии се обсъждат само, след като е налице екологична оценка, а такава в Банско не е правена, коментира през януари председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев. Тогава природозащитниците заявиха, че ще се борят срещу строителството на нови ски съоръжения в курортното градче, независимо от това какво ще е новото правителство.

Министерството оставя оперативна програма "Околна среда" в отлично състояние, с разплатени 20% и договорени 100% от заложените в нея средства, заяви Караджова в отговор на питане на депутата от БСП Георги Божинов.