fallback

Румъния смята да намали тройно таксата за Дунав мост

Според румънски политик, корекцията от 6 на 2 евро, може да влезе в сила от другата седмица.

08.03.2013 | 16:08

Таксата за преминаване на колите по Дунав мост на румънска територия ще бъде намалена тройно - от 6 на 2 евро. Очаква се корекцията да бъде променена следващата седмица, заяви днес пред агенция "Аджарпрес" сенаторът от управляващия Социал-либерален съюз Николае Бъдълъу. Той обяснил, че е направил постъпки за намаляване на таксата след многократни молби от граждани, както и заради факта, че България от 2011 прилага по-евтина тарифа.

Въпросът за таксата е бил обсъден по-рано този месец и на среща между областния управител на Русе Стефко Бурджиев с посланика на Румъния Антон Пъкурецу. Той е предложил първоначално да бъде намалена, а на по-късен етап и да отпадне. Мотивът му бил, че без такса ще се увеличи драстично пътникопотокът и инвестициите в пограничния регион.

Лансираното от областния управител предложение не е ново и бе предлагано на дебат от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев по времето на тройната коалиция. При разговорите се чуваше и твърдението, че тарифата била дискриминационна. Европейската комисия обаче е категорична, че според Директива 1999/62, събирането на таксата не противоречи на принципите на свободното движение в общността, ако с нея се покриват разходите за поддръжка на съоръжението.

fallback
Още от България
fallback