Румъния смята да намали тройно таксата за Дунав мост

Според румънски политик, корекцията от 6 на 2 евро, може да влезе в сила от другата седмица.

08.03.2013 | 16:08
Румъния смята да намали тройно таксата за Дунав мост
Румъния смята да намали тройно таксата за Дунав мост

Таксата за преминаване на колите по Дунав мост на румънска територия ще бъде намалена тройно - от 6 на 2 евро. Очаква се корекцията да бъде променена следващата седмица, заяви днес пред агенция "Аджарпрес" сенаторът от управляващия Социал-либерален съюз Николае Бъдълъу. Той обяснил, че е направил постъпки за намаляване на таксата след многократни молби от граждани, както и заради факта, че България от 2011 прилага по-евтина тарифа.

Въпросът за таксата е бил обсъден по-рано този месец и на среща между областния управител на Русе Стефко Бурджиев с посланика на Румъния Антон Пъкурецу. Той е предложил първоначално да бъде намалена, а на по-късен етап и да отпадне. Мотивът му бил, че без такса ще се увеличи драстично пътникопотокът и инвестициите в пограничния регион.

Лансираното от областния управител предложение не е ново и бе предлагано на дебат от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев по времето на тройната коалиция. При разговорите се чуваше и твърдението, че тарифата била дискриминационна. Европейската комисия обаче е категорична, че според Директива 1999/62, събирането на таксата не противоречи на принципите на свободното движение в общността, ако с нея се покриват разходите за поддръжка на съоръжението.