fallback

В края на 2013 става ясно влиза ли България в Шенген (видео)

Няма да правим компромис със сигурността на европейските граждани, заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.

07.03.2013 | 17:36

Дали България и Румъния ще се присъединят към Шенген ще стане ясно през декември, решиха на срещата си днес в Брюксел европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието.  Тогава ще бъдат публикувани и мониторинговите доклади за двете страни.

Холандия категорично заяви, че няма да застане зад присъединяването преди да прочете докладите.

Германия също потвърди резервите си заради нерешените проблеми с корупцията, престъпността и съдебната система в двете страни.

„Членството на дадена страна в Шенген не е въпрос на престиж. Тук става дума за сигурността на нашите граждани. Не можем да правим компромис с нея“, заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Според него, въпреки че България е постигнала напредък в борбата с организираната престъпност, остават още слабости - по отношение на борбата с корупцията и работата на съдебната система.

Българският вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов не се ангажира със срокове. Той добави, че освен Холандия и Германия, Франция, Белгия, Финландия, Дания и Австрия също не искат да видят „двете балкански съседки в свободното пространство.“

Букурещ прикани страните, които имат резерви, да обяснят позицията си чрез ясни аргументи, базирани на договорите на Европейския съюз и на тези за Шенгенското пространство.

Преди по-малко от седмица румънският премиер Виктор Понта предупреди, че присъединяването към Шенген ще отпадне като приоритет за страната, ако и този път решението бъде отложено.

fallback
Още от България
fallback