fallback

Парламентът отмени договора за "Бургас-Александруполис"

С гласовете на 115 депутати се прекратява споразумението с Гърция и Русия за петролопровода.

07.03.2013 | 11:26

С 115 гласа "за" срещу 25 "против", Народното събрание се съобрази днес с желанието на правителството и отмени споразумението с Гърция и Русия за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис. В пленарна зала присъстваха общо 141 депутати, от тях само 1 се въздържа. Вотът бе приет с бурно негодувание от страна на защитниците на проекта – БСП.

Петролопроводът е важен за Европа, тъй като осигурява възможност за разнообразяване на доставките и по-голям избор за потребителите. Питам кой има интерес петролът да минава само през Босфора? Ако ГЕРБ се откаже от споразумението, значи не защитава националните и обслужва чужди интереси, коментира червеният депутат Михаил Миков.

Основното опасение е, че може да бъде замърсена околната среда. Знаете ли че такива нефтопроводи  има от Бургас до Девня. Дори имаше авария преди време, нещо да загина…, да изчезна туризмът, попита бившият икономически министър в кабинета на тройната коалиция Петър Димитров.

България трябва да спре да плаща пари за несъществуващ проект, настоява лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов. Недоволството му е по повод отпуснатите от бюджета през миналата година над 2 млн. лева за закриването на проектната компания.

В отговор на отправените критики финансовият министър в оставка Симеон Дянков обясни, че петролопроводът е бил изключително неизгоден и представлявал тежко финансово бреме за страната. Дори при финансиране отвън проектът щял да работи на загуба.

Председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков пък напомни за резултатите от референдумите в Поморие, Бургас и Созопол, на които хората заявили категорично, че са против строежа.

Ако се стигне от отказване, решението на парламента би било нелегитимно, коментира oще преди месец говорителят на "Транснефт" Игор Дьомин пред руски медии. Излизането от проекта на всяка от страните се регламентира от два документа. Единият е договор на консорциума за строителството, в който е записано, че излизане е възможно едва след началото на експлоатацията. Другият документ, който регулирал взаимоотношенията, е тъй наречената "Виенска конвенция".

fallback
Още от България
fallback