Още 4 млн. лева отиват за българския Лувър

Вежди Рашидов е стартирал и обществена поръчка за покупка на таблети, компютри и телевизори.

06.03.2013 | 15:08
Още 4 млн. лева отиват за българския Лувър
Още 4 млн. лева отиват за българския Лувър

Кабинетът в оставка отпусна още 4 млн. лева за довършването на Националния музеен комплекс, по-известен като българския „Лувър”, стана ясно след днешното правителствено заседание.

До момента стойността на целия проект е 27.5 млн. лева. Финансирането е осигурено чрез програма "Регионално развитие" и държавно участие.  Парите обаче явно не са достатъчни, тъй като министрите решиха да отпуснат нови 4 млн. лева за приобщаване на допълни пространства към комплекса.  

Миналата седмица министърът в оставка Вежди Рашидов заяви, че музеят ще отвори врати през лятото. Около 24 млн. лева от средствата са отишли за строителни дейности. С останалите ще се финансира подредбата на експозициите в музея.

Отделно от това, Министерството на културата е обявило обществена поръчка за доставяне на техника с прогнозната стойност 148 780 лева, без ДДС, научи електронното издание на Bulgaria On Air.

Шест таблета, над 30 компютъра, 10 телевизора с 42-инчов монитор, над 30 мултифункционални устройства, скенери, прожектори, 41 монитора, аудио системи и други, са предназначени основно за Националния музеен комплекс, обясниха от пресцентъра на културното министерство.

Една част от апаратурата ще отиде за Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство, които ще стопанисват новите пространства, а друга ще остане в централната администрация на ведомството.

От обявлението на поръчката става ясно, още че ще спечели тази фирма, която представи по-добри технически показатели, а не най-ниска цена.