fallback

Консорциум взима на концесия жп гарата в Пловдив

Кабинетът предоставя обекта на Миролюб Столарски и Светослав Глосов на последното си заседание.

06.03.2013 | 09:00

Пловдивската железопътна гара ще бъде отдадена на концесия за 35 години на консорциум, в който 95% дял има собственикът на автобусната компания "Карат-С" Миролюб Столарски, останалите са на "Биад-С" на председателя на Камарата на строителите в България Светослав Глосов, показва справка в "Дакси".

За периода ще бъдат инвестирани 11.2 млн. лева, като за първите четири години вложенията трябва да са над 9.8 млн. Предвижда се изграждане на нова автогара, ескалатори, пътнически асансьори, както и многофункционална сграда.

Около "Карат-С" миналото лято избухна скандал заради прекратяване на договор със Столична община. Заради забавени плащания местната власт трябваше да плати на собственика Миролюб Столарски над 13 млн. лева. В последствие се оказа, че е изчислена грешно лихвата по задълженията, като сумата беше ревизирана от близо 3.3 млн. лева до малко над 600 хиляди. Заради грешката двама от ръководителите на общинското дружество "Център за градска мобилност" - Николай Костов и Методи Аврамов подадоха оставки.

Договорът официално ще бъде предоставен днес на последното заседание на кабинетa "Борисов". На практика, това е първата гара, дадена за целия мандат. Планове имаше още за Централна гара - София, както и за столичната гара "Подуяне".

fallback
Още от България
fallback