fallback

Здравната каса връща стария метод за изплащане на болнична помощ

Няма да оставим хаос в здравеопазването, обеща министърът в оставка Десислава Атанасова.

05.03.2013 | 12:15

На извънредно заседание надзорният съвет на Националната здравноосигуртелна каса (НЗОК) е взел решение да върне схемата от 2012 за финансиране на болниците, обяви здравният министър в оставка Десислава Атанасова. 

Проблемите, заради които медиците протестират, ще се решат чрез диалог между всички страни, посочи тя пред Нова Телевизия. За първи път не само държавните, но и общинските болници, където има филиали за спешна помощ и които извършват диагностика и лечение на пациенти без да са хоспитализирани, ще получават допълнително финансиране.

Атанасова обясни още, че са подписани 300 договора с млади лекари за финансиране на специализациите им. Срокът за подаване на документи не е изтекъл все още и броят на контрактите може да бъде увеличен.

Преди няколко дни стотици медици протестираха в различни градове на страната. Те поискаха да се премахне монополът в здравната каса и да се създаде нова схема за разпределение на средствата и направленията за болниците. Според тях, сегашният вариант за финансиране на лечебните заведения ограничава правата на болните.

fallback
Още от България
fallback