fallback

Димитър Токушев оглавява Конституционния съд

С избирането на председателя съставът е окомплектован и може да заработи.

04.03.2013 | 14:50

Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд, решиха днес съдиите след проведен таен вот. За поста са се състезавали още двамата бивши заместник-председатели Върховния касационен съд Румен Ненков и Благовест Пунев и съдия Цанка Цанкова.

С избирането на председателя най-накрая цялостно се окомплектова състава на съда и може да заработи. Миналата седмица, след няколко месеца закъснение, положи клетва и Гроздан Илиев от квотата на парламента. Другите избрани членове са Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Димитър Токушев е роден на 9 декември 1946 в Силистра, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и започва кариерата си в съдебната власт като районен прокурор в Пирдоп. Работи в държавното обвинение до 1976, след което започва академична кариера. Става доцент през 1990 и професор по история на българската държава и право в Юридическия факултет на СУ през 2004 година. Бил декан на Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2006 година. В съда влиза е избран от президентската квота на Георги Първанов. Мандатът му като член и негов председател изтича в края на следващата година.

fallback
Още от България
fallback