След промени в закона: Малките населени места няма да останат без лекари

Депутатите гласуваха трета отсрочка за придобиване на специалност "Обща медицина"

17.05.2019 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
След промени в закона: Малките населени места няма да останат без лекари

Спешно промениха Закона за лечебните заведения. Така няма опасност малките населени места да останат без лични лекари. Без "против" и без "въздържал се" депутатите гласуваха на първо и второ четене промените в закона.

По данни на регионалните здравни инспекции 673 са личните лекари, които не са придобили специалност "Обща медицина". И регистрацията им подлежеше на заличаване. С промените се дава още четири години отсрочка за личните лекари без специалност. 

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че немалка част от общопрактикуващите лекари имат затруднение при изпълнение на изискването за придобиване на такава специалност, тъй като се налага да отсъстват от практиката си за времето на обучение, а не могат да намерят заместник за времето на отсъствие.

Зам.-министърът на здавеопазването Бойко Пенков посочи, че в противен случай между 800 хил и 1 млн. души, които трябваше да си избират друг лекар. 

"Избрали са си лечители и е хубаво да продължат да бъдат лекувани от тях. Ако отговаряш за 7 махали в Родопите и напуснеш практиката, какво става с твоите хора? Ще уважим тяхното желание да се зачислят, да изкарат цялата професионална квалификация", заяви Пенков.

От здравното ведомство и съсловните организации изразиха надежда това да е последна отсрочка, която получават личните лекари.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК