fallback

И земеделците искат представител в служебния кабинет

Абсурдно е да бъдем изключени от формата, оплака се асоциация на ресорния министър в оставка.

01.03.2013 | 16:12

Асоциациите на зърнопроизводителите и на хлебопроизводителите настояват президента да включи представител на сектора в бъдещия обществен съвет към служебния кабинет, стана ясно днес след проведена среща със земеделския министър в оставка Мирослав Найденов. Земеделците смятат, че е абсурдно да бъдат изключени от този формат.

Другото искане е да бъде запазен експертният съвет, който водеше преговорите за следващия програмен период по Общата селскостопанска политика, за да не бъдат загубени помощите.

Ресорният министър сподели пред браншовото сдружение свое опасение, че след оставката на кабинета може да има проблеми с Брюксел. Според Найденов, ако дойде нов екип, трябва да започне отначало да преговаря. Половината от преговорите в момента се водели от земеделски експерти, които по прогноза на министъра, се очаква да приключат до юни. В момента имало опасност страната да загуби договорените 7.5 млрд. евро (виж видеото).

Исканията на селскостопанския сектор може и да бъдат взети под внимание, тъй все още не са ясни имената на участниците в съвета, а протестиращите, социалистите и от КНСБ вече заявиха, че не са съгласни с лансирания от Росен Плевнелиев формат.

fallback
Още от България
fallback