fallback

Протестиращи не искат синдикати в обществения съвет

"С олигарси няма да преговаряме", категорични са активисти, червените също не подкрепиха състава.

01.03.2013 | 15:25

Протестиращи се събраха днес пред президентството с искане да се промени съставът на предложения от президента обществен съвет към служебното правителство. Те смятат, че представителите на протестиращите са недостатъчно, не искат и да бъдат представлявани от синдикатите. „Кой беше Тренчев и къде беше през последните 23 години”, запита с мегафон един от протестиращите.

Трима от организаторите на гражданските протести срещу монополите - Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев напуснаха срещата с Росен Плевнелиев с думите: "С олигарси няма да преговаряме, няма да седим на една маса с КРИБ, чийто представител е Огнян Донев".

Недоволен от формата се оказа и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който също напусна форума. "Грешен е форматът, няма да доведе до нищо сериозно за България. Горе има хора, които представляват себе си. Кого представляват Георги Ганев и Георги Стоев, Антоний Гълъбов?“, коментира той.

Социалистическата партия също не одобри участниците в обществения съвет. Лидерът бивш премиер Сергей Станишев е изпратил писмо до президента преди днешната среща за формирането на звеното.

В съвета трябва да присъстват хора, които представляват протестиращите, а не институции, работодателски организации и синдикатите, които и сега участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерски съвет. Какво по-различно ще кажат от това, което досега сме слушали, учуди се Станишев.

Личи си стремежът на Борисов и на ГЕРБ да продължат да управляват. Много ясно дефинирах пред президента, че ако искаме да говорим за служебно правителство, което да е независимо от досегашната власт и да работи за националния интерес, няма как да бъдат сменени само министри, смята социалистът.

Oт своя страна Борисов отвърна, че Станишев предлагал "някаква нова форма на управление – партийните лидери да стоят в някоя резиденция в полите на Витоша, а марионетки да играят ролята на премиери и министри". Според премиера в оставка, ако БСП и ДПС са искали да управляват, са щели да поемат тази отговорност и да съставят ново правителство, след като ГЕРБ върнал мандата.

Реакциите на политическите партии вижте от видео файла.

fallback
Още от България
fallback