fallback

Депутатите забраниха договорите с телекоми по телефона

Споразумението ще бъде валидно само с електронен подпис или на хартия.

01.03.2013 | 11:56

Сключването на договор с мобилните оператори ще става единствено с електронен подпис или на хартия. Забранява се практиката за предлагане на споразумения по телефона, реши днес парламентът с приетите на първо четене поправки в Закона за защита на потребителите. До промяната се стигна, след като КЗП засече през есента, че един от телекомите прилагал нелоялни търговски практики.

От Комисията уточниха, че схемата била следната: оператор се обажда на абонат и отправя предложение за сключване на договор от разстояние. Въпреки направения отказ от страна на клиента, се оказва, че контракт все пак съществува. Когато потребителят подава възражение, получава отговор, че е налице сделка от разстояние, вследствие на която са влезли в сила условията по договора и в случай на отказ, потребителят ще дължи сума в размер на оставащите месечни такси поради предсрочното му погасяване.

Законът ще важи от тук нататък и няма да обхваща вече сключени договори по тази схема, обясни председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров. Най-вероятно в четвъртък промените ще минат през пленарна зала окончателно.

С друга поправка в закона депутатите затягат контрола върху дейността на кабелните оператори.

fallback
Още от България
fallback