Парламентът затяга контрола върху кабелните оператори

С промени в закон ще се следи дали рекламните брошури отговарят на предлаганите пакети.

01.03.2013 | 10:54
Парламентът затяга контрола върху кабелните оператори
Парламентът затяга контрола върху кабелните оператори

Кабелните оператори вече ще бъдат преследвани от закона, ако в брошурите си обявят, че излъчват определен канал, а впоследствие или го спират или го подменят. Мярката бе одобрена днес с приети от парламента промени в Закона за защита на потребителите.

Наскоро един от големите кабелни оператори пусна Discovery в пакетната си схема. Няколко месеца по-късно, след като изтекла рекламната кампания, каналът бил заменен, но абонатите не можели да се откажат в продължение на една година (колкото е срокът на договора) и са принудени да гледат нежелани програми, обясниха за Bulgaria On Air от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори. Същевременно в рекламните брошури каналът продължавал да фигурира. От друга страна, с променената програмна схема, се лъжели и останалите играчи на пазара.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че знаели за готвените поправки, но нямали информация нито за санкциите, нито кога ще влязат в сила.

С друга поправка в Закона влиза в сила прието наскоро споразумение звукът на рекламите по телевизиите да бъде намален до нивата на останалите предавания. Новият стандарт ще бъде въведен поетапно. От април комуникационните агенции ще започнат прилагането на правилата при изработката на рекламните клипове за телевизия. Задължение на телевизионните оператори ще бъде най-късно до края на юни да са въвели стандарта и да започнат контрол.