Дунав мост II ще се ремонтира с част от печалбата

София и Букурещ се договориха за учредяване на съвместно акционерно дружество.

28.02.2013 | 16:49
Дунав мост II ще се ремонтира с част от печалбата
Дунав мост II ще се ремонтира с част от печалбата

Операторът на Дунав мост II ще създаде фонд "Рехабилитация", в който ще се отделя 10% от печалбата, решиха днес на съвместно заседание транспортният министър в оставка Ивайло Московски и държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Септимиу Бозашу.

Двамата са потвърдили взето преди повече от месец решение седалището на българо-румънското акционерно дружество, което ще управлява моста, да бъде във Видин.

При учредяването всяка от двете държави ще придобие акции, съставляващи 50 на сто от общия брой акции.

Фирмата ще има двустепенна система на управление с 4-членен надзорен съвет и 3-членен управителен съвет, като в надзорния съвет двете страни да са представени от еднакъв брой членове.

Председателят на надзорния съвет ще бъде избиран на принципа на ротацията между представителите на двете страни. За осигуряване на контрол и отчетност на дейността на акционерното дружество да бъде назначен и вътрешен одитор, уточняват от ведомството на Московски.

Такси ще бъдат събирани само за пътните превозни средства, като самият пункт ще бъде разположен на румънския бряг. Стойността ще бъде уточнена след допълнителни консултации.

Данък добавена стойност ще бъде начисляван съгласно румънското законодателство когато трафикът е в посока Румъния и по българското, когато е в посока Видин. Плановете са мостът да бъде пуснат през май.