Българският Лувър ще е готов през лятото

Проектът е на стойност 27.25 млн. лева.

28.02.2013 | 16:05
Българският Лувър ще е готов през лятото

Официалното откриване на Националния музеен комплекс (по-известен като българския „Лувър“) ще е през лятото на тази година, обяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.

Комплексът ще разполага с над 20 000 квадратни метра разгъната площ. В двора му ще има скулптурен парк. На разположение на творците ще има огромни експозиционни площи, отделни зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Всичко това ще се помещава в старите сгради на Техническия университет при паметника на Васил Левски в столицата.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие" и е на стойност 27.25 млн. лева, като 24 млн. лева от тях са отишли за строителни дейности, извършени от „Главболгарстрой". С останалите средства ще се финансират подредбата и експозициите в музея. Сред спряганите имена на новия комплекс е „Квадрат 500” (повлияно от формата на сградата и номера на квартала по плана на град София).

Вежди Рашидов се похвалил още, че всички, които са искали оставката му преди години, днес вече му благодарят. "Аз съм щастлив, че кинаджиите имат 13 милиона лева - никога не са имали толкова пари. Щастлив съм, че успях да ремонтирам театъра. Имаме 24 училища за изкуства, 10 от тях се ремонтираха. Църквата в Арбанаси е готова с европейски пари. Много исках да държа финансовия министър като приятел около себе си, защото ни трябваха пари за културата. Свърши се много работа в археологията", допълни Рашидов.